Geluidmeetpleinen voor DAF

De bekende Nederlandse vrachtwagenfabrikant DAF heeft ons ingeschakeld om hun geluidmeetpleinen up te daten. Vanwege onze kennis van stil asfalt en voertuigtechniek kregen we deze opdracht samen met Sweco (Grontmij) en BAM. De uitdaging was om de stilste geluidmeeetpleinen ter wereld aan te leggen welke aan de geldende ISO-normen voldoen. Naast deze normen had DAF nog extra strenge eisen opgesteld welke tegen de grenzen van wat technisch en akoestisch mogelijk was.

Al eerder hadden we met succes en speciaal asfaltmengsel voor vrachtwagens mbv onze, in samenwerking met de TU Delft ontwikkelde, Akoestische Optimalisatie Tool SIROTOL ontworpen in opdracht van de DCMR. Dit mengsel is nader afgestemd op de ISO-normen en aanvullende eisen van DAF. Dit heeft geleid, na veel testen en modelleren, tot 3 nieuwe meetpleinen op de proefbaan in Sint-Oedenrode en bij de fabriek in Eindhoven.

Wij hebben in samenwerking met de KOAC en de Universiteit van Antwerpen alle certiceringsmetingen verzorgd. De geluidmeetpleinen bij DAF zijn hiermee enkele van de stilste zo niet de stilste ter wereld.