Herman Wijffelsprijs

VANKEULEN advies bv is genomineerd voor de deze prestigieuze innovatieprijs van de Rabobank voor een gehoortoestel. Project-initiatiefnemers: Wim van Keulen, VANKEULEN advies bv. Bedenker van het toestel. Jos Oerlemans, Dommelweb. Initiatiefnemer, marketing, design.

De Herman Wijffels-prijs is een stimuleringsprijs die wordt uitgereikt aan innovatieve ondernemers die staan voor een knap staaltje duurzaam ondernemerschap. Dommelweb is samen met VANKEULEN advies bv initiatiefnemer van dit project. Zij ontwikkelen een nieuw soort richtinggehoortoestel wat beter spraakverstaan in een rumoerige omgeving oplevert.

Doelstelling
Het ontwikkelen van een richtingsgevoelig gehoortoestel dat het aloude mankement van spraakverstaanbaarheid in rumoer voor slechthorenden aanzienlijk zal gaan verbeteren. Spraakverstaanbaarheid in rumoer is namelijk één van de eerste dingen die gestoord zijn bij slechthorenden. Het in de markt zetten van dit toestel danwel het dusdanig ontwikkelen dat het op enig wijze vrij eenvoudig voor een 3e partij vertaald kan worden naar productieniveau. Een belangrijke randvoorwaarde is dat het ontwerp zodanig goed is dat de schaamtedrempel niet wordt overschreden met name door jonge slechthorenden.

Werking van het toestel
Het toestel is gebaseerd op de modellen van binauraal horen zoals die met name aan de TU Delft zijn ontwikkeld. In tegenstelling tot de meeste richtingsgevoelige gehoortoestellen wordt er geen gebruik gemaakt van arraytechnieken. Het huidige ontwerp gaat uit van twee normale drukgevoelige microfonen en een frequentieafhankelijk interaurale signaalverwerking. Hiermee kan een hoofdrichting geselecteerd worden (manueel of automatisch) waarin de aandacht uitgaat. De techniek is eventueel te combineren met snelheidsgevoelige richting microfonen dan wel arraytechnieken.

"Cool" Design
Met name voor jongeren willen ze een ‘cool' design bieden, wat de schaamte voor het dragen vermindert. Ook willen de ontwerpers het apparaat geschikt maken voor aansluiting op MP3-spelers, mobieltjes en andere elektronica via Bluetooth.

Herman Wijffels Innovatieprijs
Ondernemers staan vaak voor frisse ideeën. Ze zijn de motor achter vele vernieuwingen. Dat verdient applaus en ondersteuning. Vandaar dat de Rabobank jaarlijks de Herman Wijffels Innovatieprijs uitreikt, een stimuleringsprijs voor innovatieve ondernemers die staan voor een knap staaltje duurzaam ondernemerschap.