Voegovergangen

Meer weten over voegovergangen?

Neem dan snel contact met ons op!

Om verkeersbelasting en temperatuurwisselingen op te kunnen vangen, houden constructeurs van wegen, bruggen en viaducten rekening met horizontale, verticale en langs krachten waaraan hun ontwerpen in de praktijk worden blootgesteld. De noodzakelijke flexibiliteit staat ontwerpen aan één stuk niet toe en daarom is een voegovergang noodzakelijk.

Maar wanneer een voertuig over een dergelijke voegovergang rijdt, geeft dat een impulsachtig geluid. Dit geluid is vaak een bron van hinder voor directe omwonenden en is meestal duidelijk hoorbaar op grotere afstand. Omdat een kunstwerk op een grotere hoogte ligt, is de uitstraling naar de omgeving erg effectief.

VANKEULEN advies bv heeft in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het meten van geluid van en advisering rondom stille voegovergangen. Op basis daarvan hebben we een richtlijn ontwikkeld welke veel beter en handiger is dan de oude van Rijkswaterstaat. Een groeiend aantal wegbeheerders gebruiken intussen onze richtlijn.

Rijkswaterstaat

Sinds enige tijd is er via de Bouwdienst van Rijkswaterstaat een "Richtlijn geluideisen aan voegovergangen" beschikbaar waarmee het geluid van een voegovergang eenduidig kan worden vastgesteld en getoetst. VANKEULEN advies bv heeft inmiddels veel ervaring met het meten van voegovergangen en het toetsen van de resultaten zoals voorgeschreven is in bestekken.

Ook kunnen wij functionele bestekseisen voor stille voegovergangen in het bestek opzetten. Dit geldt ook voor de belijningen. Hiervoor heeft VANKEULEN advies bv een meetprotocol ontwikkeld die aansluit bij de Richtlijn.