PSYCHOFYSICA

VANKEULEN advies bv heeft aan aantal vakgebieden(akoestische perceptie, zaalakoestiek en stille wegdekken) gecombineerd. Op basis van fundamenteel psychofysisch onderzoek en basiskennis van rolgeluid is een beoordelingscriterium afgeleid voor de subjectieve indruk van stille wegdekken.

Het is al langer bekend dat er eigenlijk geen verband is tussen de geluidreductie uitgedrukt in deciBel en de waarneming van aanwonenden. Stille wegdekken worden over het algemeen als aangenaam beoordeeld wat zich meestal verstaald in “stil”.

Het nieuwe beoordelingscriterium bepaalt in hoeverre een stil wegdektype (gunstig) opvalt ten opzichte van een standaard wegdektype.

Dit criterium biedt uitzicht op de ontwikkeling van de ultieme stille weg: 0 dB(A) geluidreductie dus zeer duurzaam en tegelijkertijd zeer aangenaam (“stil”) voor aanwonenden. Op dit moment wordt deze systematiek getest door een aantal Nederlandse gemeenten.

Wij kunnen dit ook voor uw product of binnen uw gemeente uitvoeren in combinatie met standaard emissiemetingen (SPB en CPX), immissiemetingen (gevelisolatie) en met, in samenwerking met de gemeente Kopenhagen, ontwikkelde enquêtes.

Meer weten over PSYCHOFYSICA?

Neem dan snel contact met ons op!